381 65 3433 857 info@pregovarac.rs

Vežba: „Beli grad“

Vežba: „Beli grad“

English translate

Vežba pod nazivom „Beli grad“, realizovana 2004. godine u Beogradu, zasnovana je na iznalaženju adekvatnih rešenja za konkretan scenario u okviru kojeg su svi likovi i događaji bili izmišljeni. Predložena rešenja su proizilazila iz iskustva i zakonodavstva Ujedinjenog Kraljevstva (UK). U svim slučajevima u kojima su se rešenja kosila sa zakonodavstvom i praksom koja se sprovodi u Republici Srbiji, učesnici su se rukovodili prema sistemu sopstvene zemlje.


UVOD
I NAČIN IZVOĐENJA VEŽBE

„Beli grad“ je vežba okruglog stola na temu istraga krivičnih dela. Ovo je vežba usvajanja znanja. Sistem se testira, a ne pojedinci. Ako se greške prave, onda ih je bolje praviti u toku vežbe, nego u stvarnim situacijama. Vežba traje dva dana.

Učesnici vežbe su podeljeni po radnim grupama koje ostaju nepromenjene tokom dvodnevnog trajanja vežbe. Vežba je podeljena po serijalima. Svaki serijal se nadovezuje na prethodni. Povezani problemi su predstavljeni u okviru svakog serijala. Vreme koje je predvidjeno za diskusiju o ovim problemima unutar radnih grupa je odredjeno. Učesnici radnih grupa treba da uzmu u obzir samo one informacije koje su iznete u prethodnim serijalima.

Nakon svake diskusije, Rukovodilac vežbe određuje radnu grupu koja daje svoje rešenje na zadati problem. Nakon toga, Rukovodilac vežbe može pozvati i druge predstavnike radnih grupa da daju svoj komentar.

Izlagači vrše prezentacije koje su u vezi sa serijalom i njegovim problemima. Njima se pitanja ne postavljaju odmah, već se zapisuju i postavljaju na kraju vežbe u za to predviđeno vreme. Sve informacije su poverljive prirode.